Skip to main content
15. august 2023

Unaturligt store larver indvier ny kunstvæg i Horsens centrum

Lokale kunstnere inviteres til at udsmykke Borgergade med midlertidige kunstværker i et nyt gadegalleri – nu er første kunstner klar til fernisering.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA HORSENS KOMMUNE

Lokale kunstnere inviteres til at udsmykke Borgergade med midlertidige kunstværker i et nyt gadegalleri – nu er første kunstner klar til fernisering.

Første værk på Kunstvæggen i Borgergade bliver en flok unaturligt store tuftede larver af garn. Kunstneren bag, Anja Nielsen, er autodidakt tæppemager, og er bosat i Horsens, hvor hun også har sit værksted.

Indhakket i muren ved Kirkens Korshær i Borgergade har i mange år været udsmykket med et street art-værk af den lokale kunstner Phuc van Dang. Nu er muren blevet renoveret, og pladsen vil fremover give plads til lokale kunstneres skiftende kunstværker på den nye kunstvæg.

Initiativtagerne bag projektet er MÆRK Byen, Horsens Kommunes bylivsindsats, i samarbejde med den lokale kunstner og kurator for ‘Kunstvæggen’, Phuc van Dang.

Mit mål med væggen er at udvide vores horisont i forhold til de forskellige kunstarter og medier, og give publikum fra gaden nye erkendelser med på vejen. Kunstvæggen bliver et lille rum i det store offentlige rum, hvor der er plads til fordybelse og refleksion. Og så håber jeg, det kan give anledning til gode samtaler og samvær mellem mennesker, fortæller Phuc van Dang.

Den første kunstner på væggen er den lokale kunstner og designer SÅDANJA, der arbejder med garn og tekstiler. Hendes værker er tuftede. En gammel teknik, hvor man skaber tæpper af garn. Men selvom teknikken er gammel, bevæger Anja Nielsen, der står bag SÅDANJA, sig i samtidskunsten.

Hendes værker bringer nemlig det gamle håndværk bag 1970’ernes kendte ryatæpper tilbage i en ny reformeret udgave. Og så må hendes værker, modsat de fleste af dem på museerne, gerne røres og opleves gennem den taktile sans.

‘No One Is Safe’

Den nye tuftede vægtæppe-installation på Borgergade består af nogle unaturligt store larver skabt af økologisk akryl, bomuld og mohair-garn, og bærer titlen ‘No One Is Safe: Et unaturligt – efterhånden naturligt – fænomen’.

Naturen frembringer komplekse følelser hos os alle. Den er fascinerende samtidig med at være foruroligende og ekstrem foranderlig. Den indbydende tekstur og roen hos larverne mod den truende størrelse indkapsler måske dilemmaet; nærmer vi os med nysgerrighed eller med ængstelse?, lydet det fra Anja Nielsen.

Kunstvæggens første værk indvies med en fernisering lørdag den 19. august klokken 12 i Borgergade, hvor alle interesserede er meget velkomne.

Med Kunstvæggen får vi også et gadegalleri med fokus på lokale kunstnere. Når de helt store gavlværker skabes i byen, inviterer vi oftest de mere etablerede street art kunstnere fra både ind- og udland. Men på Kunstvæggen er der fokus på spændende lokal kunst, og nye kunstgenrer som fx et street art værk lavet i garn, siger Anne-Mai Vig Mott, der er projektkoordinator fra MÆRK Byen.

Til ferniseringen vil genboer til ‘Kunstvæggen’, rockbaren Vinöl, rykke ud på gaden med musik og kolde fadøl.