Skip to main content
21. august 2023

Svampesæsonen peaker: Sådan undgår du giftige dobbeltgængere

Giftlinjen har travlt med at besvare opkald fra svampejægere, som er bekymrede for, om de har spist en giftig svamp.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA FØDEVARESTYRELSEN

Giftlinjen har travlt med at besvare opkald fra svampejægere, som er bekymrede for, om de har spist en giftig svamp. Fødevarestyrelsen opfordrer til at tjekke svampen grundigt, inden den ryger på panden.

Et varmt forår og en våd sommer har skabt optimale betingelser for svampevækst, og derfor falder svampesæsonen ekstraordinært tidligt i år.

Det mærker man hos Giftlinjen, som i år har modtaget flere end 650 opkald fra svampeentusiaster, der er i tvivl om, om de har forvekslet en giftig svamp med en spisesvamp.

Sidste år modtog Giftlinjen næsten 1.000 opkald fra bekymrede svampespisere. Af dem havde 66 symptomer på forgiftning. 13 blev kategoriseret som direkte livstruende.

Hvert år bliver danskere syge med alt fra mildt maveonde til livstruende forgiftninger, fordi de har spist giftige svampe. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen til, at man som minimum får fat i en nyere svampebog, inden man pakker kniv, kurv og børste for at sanke kantarel og Karl Johan til sin svampetoast.

Skulle man komme til at spise en af de farlige giftsvampe, kan det i værste fald have dødelig udgang, fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen:

De fleste svampe er harmløse, og en hel del er gode spisesvampe. Men nogle få svampe er direkte livsfarlige og kan give alvorlig sygdom. Én af dem er grøn fluesvamp, som er dødelig giftig. Den skader organerne, og kan til forveksling ligne posesvampen, der er en udbredt spisesvamp i Sydøstasien. Ved mildere forgiftninger slipper man med opkast og diarré.

Henrik Dammand Nielsen tilføjer, at det kan være ganske få kendetegn, som adskiller en giftsvamp fra en spisesvamp. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen til kun at spise svampe, som du er helt sikker på, er anerkendte spisesvampe.

Vær opmærksom på dobbeltgængere

Det er særligt de såkaldte dobbeltgængersvampe, som gør svampebestemmelsen til en svær kunst. Eksempelvis ligner den dødeligt giftige stenmorkel en spiselig morkel på en prik, og den populære champignon kan forveksles med den giftige snehvid fluesvamp.

Derfor er Fødevarestyrelsens opfordring klar:

Tag et billede af de svampe, du vil tilberede. Hvis du senere får symptomer på forgiftning, der ofte viser sig som maveonde, diarré eller opkast 8 timer eller mere, efter du har spist svampen, kan du få hjælp hos Giftlinjen til at identificere den. Medbring en god, nyere svampebog, når du skal på jagt i skoven og konsultér den, inden svampen ryger i kurven, siger kontorchef Henrik Dammand Nielsen.

5 råd om svampe
  • Spis kun svampe, du kender 100 pct.
  • Spis kun anerkendte spisesvampe.
  • Brug kun friske svampe i madlavning og nedkøl eventuelle madrester straks.
  • Spis ikke svampe rå, da mange svampe så kan give ubehag.
  • Medbring en nyere svampebog, når du går på svampejagt.

Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside