Skip to main content
25. april 2023

Husk: Det er stadig forbudt at brænde haveaffald af

Sommer og sol venter lige om hjørnet, og haven skal stå klar. Men når haveaffaldet hober sig op, skal du huske, at du ikke må brænde det af.

Af: Isabella Ravn | Foto:

Sommer, sol og lunere temperaturer venter lige om hjørnet, og derfor skal haven stå knivskarpt. Men når haveaffaldet så småt hober sig op, skal du huske, at du ikke længere må brænde det af. 

Det er den nemme løsning – at sætte ild til haveaffaldet og se det forsvinde uden slid og slæb. Men brandfaren er for stor, og derfor kom der sidste år forbud mod afbrænding over hele landet.  

Forbuddet gælder for alle, både virksomheder, institutioner og private. Alternativet er at lave dit haveaffald om til kompost, der senere kan bruges som gødning, eller du kan aflevere det hos genbrugsstationen. 

Det er heller ikke lovligt at smide affaldet ud i naturen eller på andres grunde. Bliver det opdaget, koster det dig en bøde.   

Sankt Hans og lejrbål 

Der findes dog to undtagelser, hvor du godt må lune dig omkring bålet. Den ene er Sankt Hansaften den 23. juni, og den anden er det hyggelige, lille lejrbål til skumfiduser og snobrød, som må foregå på indrettede bålpladser. 

I begge tilfælde skal du dog stadig være opmærksom på, at brændet er rent og tørt, og så skal du selvfølgelig følge reglerne i Afbrændingsbekendtgørelsen og din kommunes affaldsregulativer.