Skip to main content
26. oktober 2023

De første el-bybusser kommer på gaden i Horsens – vær med til indvielsen

Søndag den 29. oktober 2023 kan alle køre gratis og grønt med de spritnye el-bybusser i Horsens. De første af i alt 19 elbusser er denne dag klar til at byde passagererne om bord til en klimavenlig tur, som i dagens anledning vil være ganske gratis.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA HORSENS KOMMUNE

Søndag den 29. oktober 2023 kan alle køre gratis og grønt med de spritnye el-bybusser i Horsens. De første af i alt 19 elbusser er denne dag klar til at byde passagererne om bord til en klimavenlig tur, som i dagens anledning vil være ganske gratis.

Lanceringen af elbusserne markeres samme dag ved et offentligt arrangement, hvor alle interesserede kan blive klogere på busserne og være med til at fejre dette led i den grønne omstilling.

Nul CO2-udledning, ingen osende udstødning, mindre støj for både passagerer og folk i byen. Dette er de helt store gevinster ved, at Horsens Kommune nu udskifter de dieseldrevne bybusser med elbusser. De første vil være synlige i bybilledet fra søndag den 29. oktober – og i løbet af de næste 4 måneder forventer Horsens Kommune at være i mål med at udskifte samtlige bybusser til elbusser.

Horsens Byråds beslutning om at skifte til emissionsfri bybusser grunder sig i Horsens Kommunes Klimaplan 2022-2026. Grøn omstilling af kollektiv trafik er ét ud af mange tiltag, som skal føre til nedbringelse af CO2-udledningen.

Borgmester Peter Sørensen er meget glad for, at kommunen nu tager endnu et vigtigt skridt i den grønne omstilling:

Som kommune ønsker vi på alle måder at medvirke til at nedbringe udledningen af CO2. Det er et væsentligt led i vores ambitiøse mål om at være klimaneutrale i 2030, at vi arbejder for at udfase fossile brændsler. Det gør vi blandt andet ved at udskifte vores dieseldrevne by-busser med el-drevne busser. De nye el-bybusser vil både gavne miljøet og borgerne i Horsens, som kan glæde sig over mindre udstødning og mindre trafikstøj i byen, siger Peter Sørensen.

Når alle bybusser er blevet udskiftet med elbusserne, som kører på grøn strøm, kommer kommunen til at spare miljøet for over 1.000 tons CO2 om året.

Omstillingen til elbusser sker i et samarbejde mellem kommunen, Midttrafik og Nobina. Midttrafiks bestyrelsesformand Steen Vindum ser frem til at tilbyde horsensianerne komfortable og klimavenlige elbusser:

Kollektiv trafik er en del af løsningen for et bedre klima og mindre trængsel. Med de nye elbusser gør vi det lettere for kunderne at vælge en grøn og CO2-fri transportform. Samtidig får de en bedre køreoplevelse med mindre støj inde i bussen og gode faciliteter. Elbusserne har et stort flexareal med let adgang for gangbesværede og plads til blandt andet cykler, der giver mulighed for at transportere sig bæredygtigt med både bus og cykel, fortæller Steen Vindum.

Tilgængelighed har været et vigtigt parameter for Horsens Kommune i valget af bustyper. Bussernes lave indstigning med elektriske ramper skal gøre det nemt for alle borgere – uanset rollatorer og kørestole, medbragte barnevogne eller cykler – at komme om bord på bussen.

Når busselskabet Nobina fra på søndag slår dørene op til de første nye busser, vil kunderne opleve nyt design med ekstra gratis faciliteter. Direktør for Nobina Bram Lauwers udtaler:

Vi er rigtig glade for at kunne tage vores nye busser i brug. Busserne er af den absolut nyeste generation og bygget med lette og stærke kompositmaterialer som kulfiber, i stedet for tungt metal, hvilket gør dem cirka 30 % lettere, og dermed mere energieffektive. Det store batteri er nok til at køre bussen hele dagen rundt i byen og sørge for opladning til jeres mobiltelefoner, samt tablets via USB-stik ved alle sæder. Derudover vil du have adgang til gratis internet i bussen. Vi byder jer alle hjertelig velkommen ombord!

Lanceringen af de nye elbusser bliver markeret med en indvielse på Horsens Trafikterminal søndag den 29. oktober fra kl. 10-12 (vintertid). Horsens Kommune, Midttrafik og Nobina håber, at mange har lyst til at være med til at byde byens nye elbusser velkommen. I dagens anledning er al kørsel med alle bybusser gratis denne søndag.

Pressen er velkommen og inviteres med på den allerførste køretur sammen med repræsentanter fra kommune, Midttrafik og Nobina.

PROGRAM

Kl. 10.00

Taler v. borgmester Peter Sørensen, bestyrelsesformand i Midttrafik Steen Vindum og direktør for Nobina, Bram Lauwers

Kl. 10.20

Snoren klippes, og de nye elbusser indvies officielt

Kl. 11.00

Bliv kørt i elbus til busanlægget på Vejlevej 13, hvor Nobina byder på pølser og giver en rundvisning. Her kan du se bussernes ladestation, vaskehal mm. Du bliver kørt tilbage til Horsens Trafikterminal kl. 11.40

Kl. 10.00-12.00

Få gratis kaffe, varm kakao og morgenkager

Deltag i vores quiz om de nye elbusser og vind et rejsekort på 500 kr.

Vær blandt de første 50 og få en gratis entrebillet til Horsens Industrimuseum

Se en af de nye elbusser indefra og få en snak med en busekspert fra Nobina

Få en snak om rejsemuligheder og busbilletter med Midttrafik

Kl. 12.00

Arrangementet slutter

FAKTA om de nye elbusser

•    Busserne er 100 % elektriske
•    Horsens Kommune sparer 1.007 tons CO2 om året ved skifte til elbusser, da elbusser kører på grøn strøm. (Beregningen er baseret på, at bybusserne kører 1.022.500 km om året. Med de gamle dieselbusser giver dette et gennemsnitligt forbrug på 378.703 liter diesel. En liter diesel udleder ca. 2,66 kg. CO2)
•    Busserne er meget støjsvage og udleder ikke røg og partikler fra en udstødning
•    Bussens mærke er Ebusco 3.0. De er bygget i Holland og er en helt ny version. Det er letvægtsbusser bygget af Carbon
•    Busserne har god tilgængelighed. Det er laventrébusser, som er 16 cm lavere end de nuværende busser; udstyret med elektrisk rampe og dobbeltdøre og med flexareal til blandt andet barnevogne og cykler
•    Kunderne kan oplade telefoner og tablets gratis via USB-stik ved alle sæder
•    Busserne har 39 faste siddepladser, 3 klapsæder og 44 ståpladser. Der er plads til to barnevogne med sikkerhedsseler.
•    Batterikapaciteten er på 383 Kwh. Dette svarer til ca. 650 km på en opladning
•    Busserne oplades på Nobinas busanlæg på Vejlevej efter behov – primært om natten
•    Både værksted og chauffører bliver oplært af en tekniker fra Ebusco
•    I alt får Horsens på sigt 19 elbusser til at køre de samlede 12 bybuslinjer.