Skip to main content
12. oktober 2023

65-årige Lona: – Jeg har fået en chance til i livet

Et KOL-forløb på Ceres Centret hjælper 65-årige Lona med at takle livet med KOL. Hun er nu blomstret op og føler, at hun har fået livsglæden tilbage.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA HORSENS KOMMUNE

Et KOL-forløb på Ceres Centret hjælper 65-årige Lona med at takle livet med KOL. Hun er nu blomstret op og føler, at hun har fået livsglæden tilbage.

Det hele begynder i 2020, da Lona får Corona. Hendes fødder hæver, og hun har smerter som forplanter sig til knæ, hofter og skulder. Til sidst kan hun ikke gå. Samtidig oplever hun problemer med vejrtrækningen, og hun begynder at blive nervøs for at falde om, når hun er ude at gå.

Lona bliver sygemeldt fra sit arbejde inden for den private hjemmepleje og ender med at sidde hjemme igennem en længere periode.

Jeg har altid været aktiv, og været den, der hjalp andre, så det er helt uvant for mig ikke at kunne noget. Samtidig oplever jeg problemer trække vejret ordentligt, og det gør mig utryg ved at gå ud, fordi jeg er bange for at falde om. Jeg udvikler angst, stress og depression og tager 12 kilo på, siger Lona Bloch.

Viden om livsstil bliver en øjenåbner

En tur til lægen bliver vendepunktet for Lona. Lægen henviser hende til et gratis KOL-forløb på Vital Horsens på Ceres Centret under Horsens Kommune. Et forløb, som ifølge Lonas eget udsagn har været med til at redde hendes liv. Her får hun sammen med de øvrige holddeltagere indsigt i, hvad KOL er, og hvad man selv kan gøre for bedst muligt at leve med sygdommen – og alle bydes velkomne på lige vilkår:

Borgere, der skal på forløb hos os, bliver altid mødt fra første kontakt med åbenhed og uden fordomme. Vi tager udgangspunkt i og arbejder ud fra, hvor de hver især befinder sig i livet uden nogen form for løftede pegefingre, udtaler fysioterapeut, Christian Kornum Christensen.

På forløbet på Vital Horsens – “Godt liv med kronisk sygdom” får Lona fortalt af undervisningsteamet, bestående af fysioterapeuter, en klinisk diætist og en sygeplejerske, hvor stor indvirkning parametre så som kost, bevægelse og søvn har for, at man kan få et godt liv med KOL. Det bliver en øjenåbner for Lona. Hun lægger sin livsstil om, stopper med at ryge og gennemgår et større vægttab. Samtidig får hun undervisning i forskellige vejtrækningsteknikker, og hun får en pep-fløjte, som hjælper hende utrolig meget i dagligdagen.

Den viden jeg har fået på forløbet, har givet mig en ro. Tidligere blev jeg bange, når jeg var ude at gå og pludselig fik problemer med at få luft. Nu ved jeg, hvad der sker, og hvordan jeg kan takle det, så jeg er ikke længere så nervøs for at risikere at falde om, fortæller Lona.

Vi er gode til at motivere hinanden

Forløbet på Ceres Centret foregår som holdundervisning. For Lona har det været en kæmpe fordel at være sammen med ligesindede og opleve, at der faktisk også er andre, der bakser med samme problemstillinger og dermed forstår hendes situation.

Efter de 10 uger blev vi tilbudt at motionere i kælderen på Ceres Centret via DGI – et tilbud jeg har fået som pensionist efter at have gennemgået et forløb på Ceres. Her mødes jeg med andre fra forløbet 4-5 gange om ugen. Jeg er simpelthen blevet bidt af at komme ud og røre mig, og vi er rigtig gode til at motivere hinanden. Jeg glæder mig hver gang til, at jeg skal afsted – og nu tager jeg cyklen derop, i stedet for bilen, siger Lona.

Søg hjælp i god tid

Igennem hele forløbet har Lona følt sig taget godt hånd om med en forsikring om, at hun bare kan ringe til teamet, hvis der opstår tvivlsspørgsmål. Her et år efter, Lona har afsluttet sit forløb, skal hun til en opfølgende samtale – og man må sige, der er sket meget på det år. Fra at være angst, deprimeret og nedtrykt er hun nu sprudlende af energi og føler sig i bedre form end nogensinde. Lonas råd til andre er derfor at opsøge læge hurtigst muligt, hvis man oplever tegn på KOL eller forstadie til andre kroniske lidelser. På Vital Ceres – “Godt liv med kronisk sygdom” kan man nemlig også deltage i forskellige gratis forløb og få inspiration og redskaber til at leve godt med type 2 diabetes, kræft og hjerte-kar-sygdomme. Det kræver en henvisning fra enten lægen eller sygehuset.

Jeg var selv typen, der ikke sådan lige gik til læge, men altid været én, der tænkte, at det går væk. Men det handler om at komme til læge i god tid – jo før, jo bedre for så er muligheden for at afhjælpe gener fra en kronisk sygdom meget højere. I dag har jeg det helt fantastisk, og jeg går med en følelse af, at jeg har fået en chance til her i livet, slutter Lona.

Bilen er nu skiftet ud med el-cykel, når turen går op til træning på Ceres. Lona er blevet bidt af at cykle.